Sprawdzenie informacji o kliencie

W systemie UpMenu możesz bez problemu sprawdzić dane i informacje o każdym kliencie lub wygenerować raport w pliku MS Excel, w którym zweryfikujesz m.in. zgody na otrzymywanie newslettera, liczbę czy wartość zamówień.

  1. Przejdź do sekcji „Raporty” → „Klienci”.
  2. Klikając przycisk „Pobierz” w prawym górnym rogu strony możesz wygenerować raport o wszystkich klientach. Raport będzie dostępny w postaci pliku MS Excel i będzie zawierał:
    - Datę utworzenia konta
    - Dane kontaktowe
    - Zgody na kontakt marketingowy
    - Liczbę zamówień
    - Wartość wszystkich zamówień
  3. Jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów na temat danego klienta, wybierz go z listy lub skorzystaj z wyszukiwarki i kliknij „Szczegóły”.
  4. Oprócz informacji, które można znaleźć w raporcie o wszystkich klientach, sprawdzając szczegóły konkretnego klienta, można również znaleźć informacje o:
    - Stałych rabatach przypisanych do klienta
    - Historii zamówień
  5. Klikając na przycisk „Opcje” w prawym górnym rogu strony, możesz edytować stały rabat dla klienta lub usunąć jego dane osobowe.

Zablokowanie możliwości składania zamówień

Podejrzewając nadużycia ze strony klienta, możesz w każdym momencie dokonać blokady na składanie zamówień dla konkretnego adresu mailowego.

  1. Przejdź do sekcji „Raporty” → „Klienci”.
  2. Wyszukaj dane klienta, przeszukując listę lub korzystając z wyszukiwarki, kliknij „Szczegóły”.
  3. Aktywuj opcję „Blokada na składanie zamówień”, przesuwając suwak w prawo. Zmiana zostanie zapisana automatycznie.
  4. Aktywacja tej opcji uniemożliwi złożenie zamówienia wybranemu klientowi. Klient w momencie zamówienia, przy użyciu tego samego adresu e-mail, otrzyma komunikat o chwilowym braku możliwości złożenia zamówienia, lecz nie jest informowany, że został zablokowany.

Usunięcie danych personalnych klienta

Jeśli z dowolnego powodu chcesz usunąć dane osobowe klienta z twojego systemu UpMenu, możesz to zrobić w dowolnym momencie.

  1. Przejdź do sekcji „Raporty” → „Klienci”.
  2. Wybierz klienta z listy lub skorzystaj z wyszukiwarki, kliknij przycisk „Szczegóły”.
  3. Kliknij przycisk „Opcje”.
  4. Kliknij przycisk „Wyczyść dane personalne”.
  5. Skasowane dane nie będą widoczne w systemie ani w raportach.
Czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytanie?